Общественное объединение "За культурно-языковое равноправие"

Участь організованого націоналістичного руху у "помаранчевій революції"

"Той факт, що під час «помаранчевої революції роботи вистарчало усім, сумнівів не викликає ні у кого. Самовіддано та жертовно працювали справжні i свідомі українці.

А їх, як виявилось, переважаюча більшість громадян України. Український революційний феномен початку Ш тисячоліття уже сьогодні можна назвати хрестоматійним, таким, на основі якого буде досліджуватись розвиток світової спільноти.

Плідно та ефективно у цi незабутні тижні працював i організований націоналістичний рух. Навики i знання, здобуті на різноманітних вишколах, та активність українських націоналістів були спрямовані для підтримки найвідповідальніших позицій боротьби i у Києві, i у регіонах. Варто зазначити, що «помаранчева революція стала тим довгоочікуваним періодом, коли в одну лаву стали українські націоналісти i з України, i з Великобританії, США, Канади, Австралії, Польщі та інших теренів, які з'їхались у серце України та української революції — Київ. Спільно з ними працювали побратими з націоналістичних організацій Білорусі, Грузії, Азербайджану, Молдови та інших держав.

За словами Голови Проводу Організації Українських Націоналістів Андрія Гайдамахи : «ОУН здійснювала й ідейну підтримку революційного руху, i наповнила його своїми найкращими кадрами з Києва, Сум, Львова та інших міст України. В діаспорі наші структури організовували i заохочували, в тому числі, i людей з так званої нової хвилі еміграції для акцій протесту біля дипломатичних представництв».

Центр національного відродження iм. Степана Бандери на Ярославовому Валу став одним з тих «опорних пунктів», куди «стікались потоки» учасників акцій протесту. За час «помаранчевих тижнів» тут побувало близько десяти тисяч активістів з різних регіонів України — від Закарпаття до Харкова. У прим1щенн1 Центру вони могли не лише отримати інформацію про останні новини та скоординувати свої дії, але й мали можливість поїсти гарячого та відпочити. Двері ЦНВ iм. Степана Бандери були відчинені цілодобово.

Саме з ініціативи Центру було сформовано групу, яка протягом двох днів пікетувала російське посольство з вимогою невтручання Росії та іі одіозних політиків у внутрішні справи України.

За даними Відділу інформації та аналізу Центру національного відродження ім. Степана Бандери, активну участь в організації виборчого процесу, діяльності Комітету національного порятунку та проведенні акцій суспільної непокори брали члени організованого, націоналістичного руху в Івано-Франківській, Львівській, Волинській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській, Вінницькій, Київській, Черкаській, Чернігівській, Сумській, Кіровоградській, Миколаївській та інших областях.

Добре проявили себе також молодіжні націоналістичні організації. Членство Спілки Української Молоді працювало на кількох важливих напрямах помаранчевої революції». Так, сумівці з Івано-Франківщини займались розселенням своїх земляків у Києві. Сумівець Петро Кузів виконував обов'язки коменданта «революційного поселення» у «Молодому театрі».

Члени СУМУ з Тернополя, які привезли гуманітарну та медичну допомогу для мешканців наметового містечка, згуртовано стояли на «дальніх барикадах» біля Адміністрації Президента. Київський СУМ займався збором пожертв та організацією харчування для пікетників.

Пpo діяльність Молодіжного Націоналістичного Конгресу . ми дознались зі слів його голови Олега Медуниці .

«Відповідно до рішення Центрального Проводу Молодіжного Націоналістичного Конгресу, — розповів друг Олег, — члени нашої організації брали активну участь у виборчій кампанії Віктора Ющенка в кожному конкретному регіоні у тих структурах, де могли принести найбільшу користь. Велика частина людей була покликана до роботи у виборчих штабах, дільничних комісіях. Haшi активісти обіймали чільні позиції в таких молода них рухах як «Студентська хвиля» (5 обласних координаторів), «Чиста Україна» та «Пора» .

Хочу спинитись на тому, що протягом півроку активності Молодіжного Націоналістичного Конгресу, побратимських організацій та рухів, вели наполегливу роботу на Сумщині i в прилеглих до неї областях — Чернігівській, Полтавській, Харківській та ін. Саме нам вдалось організувати i унапрямити студентський рух проти створення Сумського Національного Університету. Напрацьований кадровий потенціал ми активно долучили до роботи п1д час передвиборної кампанії.

Спільно з Центром досліджень регіональної політики ми сформували групи спостерігачів i в день виборів. До цих груп увійшли місцеві активісти та члени Київської міської організації МНК. Їм вдалось попередити та зафіксувати велику кількість порушень виборчого законодавства. Зокрема, ми викрили спробу заміни протоколів дільничних комісій у Тростянецькій райдержадміністрації, склали акти за фактом погрому на виборчій дільниці села Ульянівка Білопольського району тощо. Нині на основі таких фактів відкрито ряд кримінальних справ. Під час масових акцій протесту більшість нашого членства зібралась у Києві. Тут ми вигравали роль координуючого центру для молодих людей, які прибували до столиці України неорганізовано, унапрямлюючи їхню роботу».

Про студентський страйковий рух під час «помаранчевої революції» ми вирішили поговорити з Володимиром, чільним активістом кампанії «Пора» .

Він наголосив, що «громадська кампанія «Пора» уже 22 листопада приступила до opгaнізації страйкового руху, коли стало зрозуміло, що результати президентських виборів сфальсифіковані. У більшості українських вищих навчальних закладів, силами трьох структур«Хвиля свободи», «Чистої України» та «Пори» були створені ініціативні студентські групи, які об'єднували навколо себе людей, що виявляли готовність відстоювати свої громадянські права. 22 листопада Львівський національний університет оголосив безстроковий політичний страйк, що стало сигналом для старту студентського страйкового руху в регіонах, i, основне, в Києві.

25 листопада було проведено масовий студентський шкет біля Міністерства освіти. Загалом, кількість студентів, які взяли участь у страйковому pyci, вимірюється десятками, а то й сотнями тисяч. Варто відзначити студентів Авіаційного університету, KПI та, безумовно, Києво-Могилянської Академії. Окрим Києва та Західної України студентські страйки відбулися в Харкові, Чернігові, Полтаві, Херсоні, i, звичайно, у Сумах.

Хочу відзначити, що дуже активно у дні організації студентських страйків проявила себе молодь, яка е приналежною до націоналістичного руху. Молодь націоналісти, які в1дбували неодноразові вишколи, знали, що таке таборове життя, створили основу страйкового руху та надали допомогу в організації та впорядкуванні наметового містечка».

За словами активіста громадянського руху «Чиста Україна» Василя Максимчука: «Форма громадянського руху, за якою діяла «Чиста Україна», дозволила молоді, переважно студентам, стати активними учасниками виборчого процесу, не зв'язуючи себе зобов'язаннями перед різними політичними партіями.

Усвідомлюючи, що режим боїться народу, його справжнього волевиявлення i обрання Віктора Ющенка Президентом активісти готуються знову стати на захист результатів виборів, як це було після 21 листопада. Саме в цей час громадянський рух «Чиста Україна» показав себе організованою дисциплінованою революційною силою, максимально погоджуючи свою діяльність із Комітетом національного порятунку, беручи на себе відповідальні ділянки роботи: проведення студентського страйку i залучення студентів до участі в помаранчевій революції, захоплення головного вокзалу, Міністерства освіти та ін.»

Не можна не згадати i про волонтерську роботу членів тернопільського молодіжного товариства «Вертеп» , яке очолює керівник представництва Центру національного відродження iм. Степана Бандери Тарас Гребеняк . Товариство було сформовано на хвилі студентського руху в Україні кінця 80-х — початку 90-х років минулого століття, а у 2004 році відновило свою присутність на київському Майдані, даруючи мешканцям наметового містечка патріотичні пісні.

Чимало членів організованого націоналістичного руху долучилось до охоронних структур «помаранчевої революції». Активісти Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та Молодіжного Націоналістичного Конгресу сформували сотні «Добровільних народних дружин», якi займались охороною акцій та стежили за порядком в одному iз форпостів революції — Українському Домі».

Серпй Годлевський, керівник представництва Центру національного відродження iм. Степана Бандери у Волинській області, у Києві зголосився до новоствореної організації «Солдати Вільної України» .

«Основною функцією СВУ, розповідає друг Серпй,— є оберігання самої революції. В наші обов'язки, зокрема, входить виявлення i знешкодження провокаційних дій. СВ також займається підтримкою тих людей, які пікетую адміністративні будівлі, допомогою у перевірці документів та створенні «коридорів» руху тих чи інших ociб.

Штат СВУ складається з колишніх військових, які відбували службу у спецвійськах. Власне кажучи, ми добре знали, як протистояти ймовірній атаці людей з іншого табору, навіть озброєних бітами. Але сьогодні я хочу підкреслити, що гостинність, гарячий чай i бутерброди стали найефективнішою спецоперацією у цій ситуації.

Водночас, ми послано перебуваємо в стані готовності номер один щодо запобігання провокаціям. Мобілізація СВУ триватиме приблизно до Нового Року».

Загалом під час революції українські націоналісти підтвердили вміння ефективно працювати на будь-якій дорученій ним ділянці. На сьогодн1шньому етапі революції вони, вірячи у загальну перемогу, знову включаються у агітаційну кампанію зi словами із гімну ОУН: «Не треба нам ш слави, ні заплати, заплатою нам радість боротьби!...» .

Из отчёта "организованного националистического движения" понятно, что движущей силой "померанцевой революции" явились отнюдь не борцы "за свободу и демократию", а организации украинских националистов.

"Центр національного відродження ім. Степана Бандери, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, спілка Української Молоді та інші націоналістичні структури висловлюють щиру вдячність організованим українським громадам за кордоном за надану моральну і матеріальну (?!) підтримку учасникам української революції!

Усвідомлюючи, що розпочату роботу потрібно довести до кінця, просимо вас і надалі підтримувати нашу боротьбу . Інформуйте уряди держав, у яких ви перебуваєте, ЗМІ та всю міжнародну спільноту про правдиву ситуацію, яка є в цей момент в Україні, організуйте приїзд спостерігачів за виборами.

Слава Україні!"

В обращении "организованного националистического движения" к украинским организациям за рубежом находим подтверждение финансирования избирательной кампании В. Ющенко из-за рубежа. Националисты призывают своих зарубежных инвесторов и далее финансировать их политическую деятельность в Украине.

Штрихи великої історії // Шлях перемоги. — 2004. — 15 грудня.